Hva leter du etter?
Foto: Agnes Rokkan

Plateprat med Lars Arne Lindland

Musikkbibliotekar Olav Nilsen slår av en prat med musiker og platearbeider Lars Arne Lindland

Velkommen hjem

Takk for det, hyggelig å være her.

Om du har fri en kveld og henger i baren på Blåveis. Hva drikker du? Pilsnerøl og Fernet Branca. Jeg har lyst til å teste ut hele spekteret av det elleville siderutvalget vårt, og cocktail-kartet også. Må ha oftere frikvelder åpenbart!

Beskriv deg selv med minst 5 ord.En dude som bor i Stavanger med samboer og tre barn. Jeg driver jeg med studier, jobb og musikk. I den rekkefølgen.

Her på biblå ønsker vi å løfte frem bra musikk og inspirere til nye lytteopplevelser. 3 Favoritt album? The Rolling Stones - Exile On Main Street ; Neil Young & Crazy Horse - Everybody Knows This Is Nowhere ; Nic Jones - Penguin Eggs ; Iggy & The Stooges - Raw Power. Fuck det var 4….

3 Favorittlåter? Den går ikke. Men tre favorittlåter akkurat nå kan du få: Les Big Byrd - Two Man Gang ; Brian Eno & John Cale - Spinning Away ; Arthur Russel - Oh Fernanda Why

Hva har du hørt på de siste dagene? Jeg har hørt på Amyl & The Sniffers, Jenny Lewis, de nye Motorpsycho-boksene og Django Reinhardt.

Undervurdert plate? Happy Woman Blues av Lucinda Williams er undervurdert. Ikke i min omgangskrets der den er kraftig kanonisert, men sånn ellers. Hennes beste plate IMHO.

Overvurdert plate? Ouuff, orker ikke å deale med slikt.

Det tøffeste platecoveret? Tenk deg at du er en svart soldat stasjonert i Frankrike under andre verdenskrig. Du har nettopp tatt til en nazioffiser til fange og bundet ham fast til en stol. Du feirer med ost, brød, frukt, vin og heftig pianohamring i undergrunnslokalene til la résistance! Kan det bli bedre enn det? Thelonious Monk - Underground.

Underground av Thelonious Monk platecover

Samler du på plater? Hvorfor? Jeg samler på plater og har opparbeidet meg litt gjennom årenes løp, men jeg er ikke den mest fremoverlente hoarderen innen mitt miljø. Jeg samler på plater fordi det er en måte å holde musikkgleden ved like. Det er gaven som fortsetter å gi, bortsett fra når man må bære driten ned og ut fra trange bygårder og lumbagoen kommer snikende. Strømming og spillelister er helt topp det, men jeg synes det er trøblete å engasjere meg i alle valgmulighetene det gir.

Favoritt blant fysiske platebutikker? Big Dipper og Rock&Rolls i Oslo. Blåveis i Stavanger. Jet Records i Biarritz.

Lars Arne Lindland bak bardisken

Foto: Jon Salthe

Om du måtte velge:

Jerry Lee Lewis vs. Charlie Rich. Klippet der Charlie Rich brenner vinnerkonvolutten på CMA i 1975, med den absurde talen i forkant, får jeg aldri nok av. (Selv om det blir tatt ned fra Youtube hele tiden). Salute to The Silver Fox! Men det må selvfølgelig bli The Killer.

Jerry Lee Lewis er den originale punkrocker og en av de mest bad ass musikerne på denne planet. Synes du den uttalelsen lugger, så sett på Live at The Star Club på et greit volum, så skjønner du hva jeg mener.

Will Oldham vs. David Ackles. Min buddy Stian Svehagen slo alltid et slag for David Ackles, men jeg har aldri hørt så mye på han. Will Oldham har mye bra (HMB), så han drar denne rolig i land.

Johnny Paycheck vs. Willie Nelson. Jeg vil anbefale alle å se Tales From The Tour Bus-episoden om Johnny Paycheck, for en karakter! Men Willie er en levende legende, og en evig favoritt for meg. Både som sanger, gitarist, og som låtskriver åpenbart.

Little Richard vs. Chuck Berry.Selv om man finner masse “nesten rock ‘n’ roll” i jump blues, r&b, western swing og honky tonk, så var det disse to som oppfant rock ‘n’ roll i min bok. Uavgjort.

MC5 vs. AC/DC. AC/DC er villt bra, og har en mye lengre diskografi, men MC5 er nærmest mitt hjerte.

The Sadies vs. Wilco. Mulig at savnet etter Dallas Good sitter for mye i enda, men må si The Sadies.

Vinyl, CD, Kassett eller Strømming ? Spiller nesten utelukkende vinyl hjemme, men kassettspilleren og CD-spilleren er koblet opp og er klar for bruk når som helst. Synes for eksempel at bokssett-formatet passer CD-en helt utmerket. Og hvis noen har gjort seg bryet til å lage en “mix tape” i ordets bokstavelige betydning, så betyr det noe. Sterkt melding! Skjer ikke så ofte da…

Hva spiller du musikk på hjemme? Jeg har alltid prestert å bruke mye mer penger på plater, enn på hi-fi, så det er tilfeldig sammenrasket det jeg har. Jeg liker ting som bare virker uten noe videre fikling fra min side. Har en Technics SL-1210 som aldri svikter, en gammel NAD-amp og et par LS3/5a-kloner som er laget av et firma som heter Falcon.

Om du skulle lagd en kassettmix/spotifyliste til din kone/kjæreste for å hylle kjærligheten, hvilke 3 låter ville være med? Stevie Wonder - I Believe (When I Fall in Love It Will Be Forever) ; The Magnetic Fields - The Book of Love ; Waylon Jennings & Willie Nelson - I Can Get Off On You

Hvilke 5 plater har påvirket/inspirert deg mest de siste 5 årene? Tony Molina – Dissed And Dismissed ; Sanford Clark – They Call Me Country ; Damon – Song Of A Gypsy ; The Shivvers - The Shivvers; Spids Nøgenhat - Kommer med Fred

Noen ord om en fet spilleliste du vil dele? Selv om du ikke vil se meg rocke en battle vest i nærmeste fremtid, så har jeg alltid hatt metal litt i sidespeilet. Fenriz Metalspillelisten på Spotify teller i skrivende stund 116 timer og nitten minutter med kvalitet. Hvis du vil fortsette skoleringen er Radio Fenriz også helt hysterisk bra og underholdende.

3 musikkbøker du vil anbefale? -Please Kill Me: The Uncensored Oral History of Punk av Legs McNeil & Gillian McCain. -Sick on You: The Disastrous Story of the Hollywood Brats, the Greatest Band You've Never Heard of av Andrew Matheson. -Simple Dreams: A Musical Memoir av Linda Ronstadt

En roman som gjorde inntrykk på deg? Ask the Dust av John Fante gjorde meg helt frelst et lite minutt. Måtte lese alt av Fante sporenstreks etterpå. Nå som jeg er familiemann og i tidsklemmens klamme grep, blir det mindre tid til bøker. Det er et aldri så lite savn, men jeg får ta det igjen etter hvert.

Ask the dust av John Fante forside

Musiker/DJ som du har stor respekt for? Musiker, musikolog og gitarhistorikeren Deke Dickerson. Dekes flittige nerding på facebook kan varmt anbefales.

Minneverdig musikk øyeblikk? Min siste spillejobb med bandet til Torgeir Waldemar var i Den Norske Opera & Ballett. Det var en skikkelig trip! En opplevelse for minneboken med strykere, dansere og gjestevokalister.

Beste konsert opplevelse? De gangene (de glir litt inn i hverandre) meg og kompisen min Thomas snek oss inn på Folken sent 90-tall for å se Motorpsycho før fylte 18. Psykisk!

Favoritt festival? Foretrekker klubbkonserter men har kost meg masse på Øyafestivalen, senest i år.

Drømmejobb? Måtte vel være å tjene fett på å spille musikk det da.

Har du noen hobbyer eller interesser utenom musikk? Jeg liker film, spesielt på kino. Jeg blir ilsk når noen kommer med “TV-serier er den nye filmen”. Grøss…
Ellers interesserer jeg meg for god mat og drikke, og liker å dra på fisketurer med ungene mine.

Er det en musikksjanger som du gjerne skulle brukt mer tid på? Ja, mange! Men jeg går ikke rundt og har dårlig samvittighet for det. Det får skje på organisk måte, og ikke for å “lytte seg gjennom pensum”. Jeg digger å være “noob” innen en ny sjanger, og blåøyd oppdage ting på egenhånd. Uten en regelbok.

Hvor gammel var du når du «oppdaget» musikken og hva gjorde at du ble hekta? Har nok alltid likt musikk, men var nok 8-9 år da jeg oppsøkte det på egenhånd. Kombinasjonen “melodi og fuzzgitar” gjorde meg hektet.

Hva slags musikk hørte du på i ungdomstiden? Kiss var nok først. Så kom Guns ‘N’ Roses og Aerosmith. Så ramlet jeg ned i gryten med Jimi Hendrix og Led Zeppelin osv og ble der lenge. Senere ble gitarhelting mindre viktig og Dylan og Neil Young regjerte høyttalerne. Weezer og Green Day var to kontemporære band som snek seg gjennom nåløyet i min ungdomstid og har betydd mye.

Hvilken type musikk likte dine foreldre? Min far digget gammeldags country, noe som jeg avskydde. “En dag vil du kanskje skjønne greien”, sa han. Han fikk jo rett i det da. Touché!

Hva gjorde at du selv ønsket å begynne med musikk? Gitarsoloene til Ace Frehley smeltet trynet mitt. Jeg ville også prøve meg på slik trolldom.

Har musikksmaken din endret seg? Den endrer seg hele tiden. Jo mere musikk man oppdager, jo mer innser man at man hvor mye man ikke har hørt. Den perfekte platesamlingen finnes ikke, men det er givende å prøve å skaffe seg den.

Et musikalsk 10-år om du måtte velge Teller 1965-1975?

Er du nostalgisk? Både og. Jeg bruker ikke tid med dvele med min egen fortid, men jeg har jo hørt på “gammel musikk” helt siden jeg var en liten gutt. Det har alltid vært mye mer relevant for meg. I det siste har jeg vært plaget av at når jeg hører musikk som jeg avskydde på 90-tallet på radioen, så tenker jeg “jaja, dette er jo bedre enn mye annet”...utrolig forstyrrende. Åpenbart “Losing my edge”, som James Murphy sang så elegant.

Hvilket forhold har du til musikkjournalistikk? I mange år så slukte jeg alt av musikkblekker, men har gitt meg helt med det. Vet ikke hvorfor. Når det er sagt så synes jeg de store redaksjonene i Norge bør klemme inn flere plateanmeldelser. Det betyr enormt mye for de som lager musikk, og miljøet rundt, selv om det kanskje ikke genererer de villeste klikktallene. Jeg liker Klassekampens Musikkmagasin, Now’s The Time-bloggen til Audun Vinger og Philip Roshauw, og Shindig! Magazine. Maximum Rocknroll er fortsatt gøy, men det hjelper med noen lasskjørere innabords før man begynner å lese.

Har du noen personer som har viktig for din musikalske utvikling? Søskenbarnet mitt James Christian Reeve Moller var min barndomshelt og han penset meg inn på alt som var rått som skating, fet musikk og gitarspilling. Slike ting betyr alt når du er i rette alderen. Ble aldri en racer på skating, men kan en akkord og to på gitaren. Takk JC!

En mentor som du har lært noe spesielt av? Frank Hammersland er en venn og mentor som jeg har lært mye fra. Han tvang meg til å kore på en av innspillingene hans for en stund tilbake. Jeg liker å synge, men annen- og tredjestemmer har alltid stått som utilgjengelig mystisisme for meg, frem til da. Takk Frank!

Foto: Einar Kaupang

Hvor viktig er det tekniske utstyret for deg når du er ute og spiller? Jeg er en gladmaterialist når det kommer til gitarer og har pådratt meg en slags samling, men forsøker å ha et pragmatisk forhold til det når jeg er ute og spiller. Spesielt med tanke på at jeg spiller med folk i andre byer enn Stavanger, og det ikke er så ofte jeg reiser med egen amp og sånn. Kjøper nye effektpedaler kun når jeg føler meg tvunget til det, og gitaren jeg kjøpte for konf-pengene i 1995 er still going strong!

Favorittinstrument? En sort Gibson Les Paul Standard fra 1995.

Akustisk eller elektrisk? Elektrisk.

Falskt eller Auto-Tune? Har stor toleranse for folk som synger og spiller “falskt”.

Favorittprodusent? Jeg er fascinert over det som Joe Boyd har fått til. Den siste Dig Deeper-skiven spilte vi inn med Øyvind Røsrud Gundersen som produsent. Svært begeistret for måten han jobber og mikser på. Absolutt ikke innoverlyd!

Favorittstudio? Hvis du tenker på steder jeg faktisk har vært så har jeg hatt det mye moro i Subsonic Society sammen med Anders Møller og Torgeir Waldemar. Brageveien Studio er studioet til tidligere nevnte Røsrud Gundersen, og må også nevnes.Kunne godt tenkt meg å spilt inn musikk i Toe Rag Studios i London en vakker regnværsdag.

Favorittplateselskap? Jeg setter pris på plateselskap som graver frem ting som jeg aldri ellers hadde fått høre. Now Again Records har gitt meg mange fine opplevelser. Samme med Subliminal Sounds. Fryder meg også over å følge med på Norske Albumklassikere på LP som drives av Christer Falck, Andreas Leine Jakobsen og Frode Strømstad. Name a more iconic trio!

Er det en musiker eller band i Stavanger som har fått altfor lite oppmerksomhet? Nå har jeg skikkelig dårlig oversikt over undergrunnen, og overgrunnen, i Stavangers musikkmiljø, men gleder meg over at det er en bok på beddingen som skal handle om Popface sitt magnum opus Michele, I Love You. Også dette i regi av Norske Albumklassikere. Nå må vi få skivene på vinyl også!

Har du noe du vil spørre deg selv om? Nei takk. Vil nødig møte meg selv i døren.

En eller annen som du sender stafettpinnen videre til, sammen med en låt denne personen burde høre? Sender stafettpinnen videre til tidligere kollega på Platekompaniet i Søregata Lotte Hovda. Hun kan garantert tipse meg om mye bra som jeg bør høre på.

Legger med en powerpop-favvo fra The Jags med Back of My Hand.

Alle sangene:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙