Nord-sør konflikten
Det er ikke så merkelig at du ikke finner konkret informasjon om Nord-sør konflikten. Det er ikke en spesielt konkret konflikt.
Interesse konflikt
Vi forbinder nord-sør forholdet først og fremst med en interesse konflikt, ofte knyttet til økonomi og handel. De fattige landene i sør har av og til sammenfallende interesser som står i motsetning til de rike landene i nord. Vi ser også at noen fattige land i sør kan stå sammen i forhold til internasjonale klimaavtaler. De ønsker at de rike landene, som har stått for det meste av utslippene, skal ta en større del av den økonomiske belastningen med å kutte utslipp av CO2. De ønsker en avtale om CO2 utslipp som ikke skal hindre den samme utviklingen i sør som de rike landene i nord har hatt. Fattige land er ofte også de som er mest utsatt klimaendringer. Du kan lese mer om handel og økonomiske forhold mellom nord og sør i disse e-bøkene:
Lundestad, Øst, vest, nord, sør - kapittel 12 Vilby, Den globale reisen - Kapittel 9. handel Se også svar på spørsmål og flere lenker: Konflikter mellom fattige og rike land?
Nord-sør konflikten - historie
Det blir vanskelig å si når konflikten begynte, men hvis vi skal gi den en start så kan en vel si at den begynte med de store oppdagelsene og den første koloniseringen. Den europeiske "oppdagelsene" av sør ble fort preget av et ønske om makt og økonomiske utbytte fra landene i nord.
Begrepet nord-sør
Skal du diskutere forholdet mellom nord-sør blir det også viktig å prøve definere begrepet, se hvilke land som tilhører nord og sør og hvorfor. Selv om ordene er geografiske snakker vi først og fremst om et økonomiske skille med historiske røtter.
nord-sør skillet er blitt vanlig å bruke som en betegnelse for det sosio-økonomiske og politiske skillet, eller forholdet, mellom de rike industrilandene og de fattige utviklingslandene.
Sør er i denne sammenheng et begrep som er tatt i bruk som en samlebetegnelse for den gruppe land som tidligere ble omtalt som utviklingsland (Bjørn Johannesen & Dag Leraand, Bistandsleksikon 1997).
Utviklingsland er land som har en svak og ofte ensidig utviklet økonomi, hvor størstedelen av befolkningen lever under utilfredsstillende sosiale og økonomiske forhold. Typisk for mange utviklingsland er råvarebasert eksport og en mangelfullt utbygd økonomisk infrastruktur (Bjørn Johannesen & Dag Leraand, Bistandsleksikon 1997).
Se også
19. okt. 2022
Begrepet Nord-Sør?
11. sep. 2022
Hva er et i-land?
14. mar. 2007
Konflikter mellom fattige og rike land?
7. sep. 2022
Hvorfor er noen land fattige?
17. apr. 2024
Hva er verdens fattigste land?
6. jun. 2019
Hvorfor er Tanzania fattig?
29. mai 2022
Imperialisme og kolonialisme
28. mai 2014
Makt og det internasjonale samfunnet
22. jun. 2022
Globalisering
26. okt. 2017
Internasjonal handel
3. okt. 2022
Internasjonal arbeidsdeling?
29. jun. 2022